Historische Kring Loenen

 
 

Tips 

Boek Soldaten in de Vechtstreek 1672 - 1673     Wouter van Dijk (RHCVV)

 Vrijdag 25 november verschijnt bij uitgeverij Waanders het boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’ bij de gelijknamige tentoonstelling. In 100 pagina’s heeft senior collectiebeheerder en historicus Wouter van Dijk de aanloop en gevolgen van het Rampjaar in de Vechtstreek beschreven. Aan de hand van vele zeventiende-eeuwse documenten uit het archief en illustraties lees je meer over gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie, van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. Het blijkt dat er ook na honderden jaren nog vele verborgen verhalen over het deze periode in de archieven liggen te wachten om verteld te worden.

Het Rampjaar 1672-1673 bracht de nog jonge Nederlandse staat aan de rand van de afgrond. Terwijl de bisschoppen van Keulen en Munster het oosten en noorden van de Republiek plunderden en vanaf zee een invasie van de Engelse koning dreigde, trok het Franse leger vanuit het zuiden op. Doordat de Oud Hollandse Waterlinie de Franse troepen tegenhield, vormde de Vechtstreek in deze periode de noordelijke frontlinie. Dit had rampzalige gevolgen voor de regio en de bevolking.
Het boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’ is vanaf 25 november te koop voor €13,50 bij het Regionaal Historisch Centrum op het archief in Breukelen, via Waanders.nl of je lokale boekhandel. Je kunt de uitgave bij het RHCVV nu al bestellen, stuur hiervoor een e-mail naar info@rhcvechtenvenen.nl. Je kunt deze dan 25 november komen ophalen of wij sturen het naar je op (verzendkosten €1,95). Vermeld in dat geval ook je adresgegevens.  


Tentoonstelling Soldaten in de streek 1672-1673 bij het RHCVV
Restanten van het rampjaar in het archief In het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen is nog tot 31 maart 2023 een prachtige tentoonstelling, voor zowel jong en oud te zien over het Rampjaar in de Vechtstreek. In deze tentoonstelling voor jong en oud is een selectie van echte 17de-eeuwse stukken uit de eigen collectie te zien. Al spelenderwijs ontdek je de verhalen uit het Rampjaar.

In 2022 is het precies 350 jaar geleden dat de Engelsen, Fransen en de bisschoppen van Keulen en Münster gezamenlijk de Republiek, het huidige Nederland, aanvielen. Doordat de Oude Hollandse
Waterlinie de opmars van de Franse troepen tegenhield, was de Vechtstreek ruim een jaar lang het frontgebied van de Staatse soldaten van de Republiek en de Franse troepen. De bijzondere archiefstukken uit het RHCVV – zoals brieven, verslagen, prenten en objecten – geven een goed beeld van het Rampjaar en de gevolgen voor onze regio.


Ontdek de tentoonstelling
Door het interactieve karakter is de tentoonstelling geschikt voor alle leeftijden. Speel bijvoorbeeld een historisch potje ‘wie is het’, bouw een schans van blokken en neem een woordzoeker met
17de-eeuwse namen mee naar huis. 
De tentoonstelling is van 7 juli 2022 t/m 31 maart 2023 maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur te bezoeken in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (in het Cultuurhuis), Schepersweg 6E, Breukelen. Vrij toegankelijk.
Voor meer informatie: www.rhcvechtenvenen.nl