Historische Kring Loenen

 
 

Beeld

Uit de Beeldbank

De nieuwe manschappenwagen van de Vreelandse brandweer (1950)
Heeft u al een kijkje genomen op onze beeldbank? Intussen staan daar zo’n driehonderd prachtige foto’s op. Waaronder de onderstaande foto. 


Na de oorlog kreeg het brandweerkorps in Vreeland de beschikking over een ex-legervoertuig van het Canadese leger. Deze kon perfect dienst doen als manschappenwagen en trekker voor de tweewielige motorspuit.

De nieuwe manschappenwagen van de Vreelandse brandweer - collectie R. Zeldenrijk

Het trotste korps staat hier klaar voor een demonstratie op het voetbalveld van VV Sperwer ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de club. Commandant Piet Schuurman staat naast de wagen.

Herkent u iemand op deze foto? Laat het ons weten via de beeldbank - contactformulier.

Tijdens de tweede workshop voor nieuwe leden van de werkgroep beeldmateriaal, op 3 oktober, bleek hoe vindingrijk je soms moet zijn om een foto te beschrijven.
Gerda Stolk raadpleegde, aan de hand van het zichtbare nummerbord, de sites van de Rijksdienst voor het Wegverkeer en die van Het Nederlandsche Kentekenarchief en kwam tot de conclusie dat de nummerplaat van deze ongelukkige bus is uitgegeven tussen 1951 en 1965, vermoedelijk was het in 1953 of 1954 (gezien de B, als tweede letter van het alfabet). Wikipedia meldt ons dat de NBM, de Nederlandse Buurtspoorweg Maatschappij een vervoersbedrijf was van 1900 tot 1973. Van 1949 tot 1973 was de NBM voor 90% een dochter van de NS. De streekvervoerconcessie gold voor het gebied tussen Amsterdam, Utrecht en Hilversum, Amersfoort en Arnhem.
Bas Schoorl wist ons te vertellen dat dit ongeval op de Rijksstraatweg in Loenen moet hebben plaatsgevonden. Destijds een smalle dijk waar dit soort ongelukken helaas wel vaker voorkwamen. Van de twee bussen uit tegenovergestelde richting trok die van de NBM richting Utrecht dit keer aan het kortste eind, zo lijkt het. We dateren deze foto voorlopig tussen 1953 en 1960. Je blijft kijken. En met deze informatie kijk je ook weer anders.


Beeldbank HK Loenen staat online
Het is zover! Met een druk op de ‘enter’ knop van de computer opende Willem Mooij officieel de nieuwe Beeldbank van de H.K. Loenen. Hierop is ook een deel van de grote collectie historische prentbriefkaarten te vinden van deze Loenen-expert bij uitstek. Op de Beeldbank kan iedereen rondneuzen, genieten van mooie beelden en op zoek gaan naar personen, gebeurtenissen, straten of adressen. De leden van de werkgroep Historisch Beeldmateriaal zijn al jarenlang bezig met het inscannen van foto’s uit particuliere archieven. Maarten Bootsma en Matthijs Geuze vonden na een lange speurtocht een geschikte Beeldbank, en zij zijn nu, samen met Juliette Jonker en Micha Cluysenaer, bezig met het beschrijven van de duizenden foto’s.

 

Werkgroep Historisch Beeldmateriaal: v.l.n.r. Micha Cluysenaer, Maarten Bootsma, Matthijs Geuze, Willem Mooij en Juliette Jonker

De eerste honderd zijn nu te zien op de beeldbank, en er zullen regelmatig nieuwe bijkomen. Geniet van mooie historische beelden van de vijf kernen van ons werkgebied, Vechtgezichten, buitenplaatsen, groepjes kinderen op straat, station Nieuwersluis, schepen op het Merwedekanaal, maar ook beelden uit een recenter verleden passeren de revue. Met de zoekfunctie kunt u zoeken op bijvoorbeeld uw eigen dorp of straat.
Weet u informatie over een foto die er niet bij staat? U kunt commentaar geven. En wilt u zelf meedoen met het beschrijven van de foto’s (dat kan gewoon achter uw eigen computer), meldt u aan voor deze tijdelijke klus bij de werkgroep Historisch Beeldmateriaal via beeldbank@hkloenen.nl

De beeldbank bekijken..... Onder de kop "Beeld" kunt u "Beeldbank" kiezen en komt u op de beeldbank. 

 Veel kijkplezier!

 De Bredestraat in Loenen met links het postkantoor. De jeugd van Loenen is uitgelopen voor dit uitje, een fotograaf in het dorp! Foto uit circa 1905, coll. W. Mooij.