Historische Kring Loenen

 
 

Beeld  

  

Vechtroute 

Vechtroute                                                                   (Collectie: Van Zalingen)  

Het is weer lente en we trekken er massaal op uit, al wandelend, fietsend of varend door onze
prachtige Vechtstreek. Ook tijdens onze aanstaande vaar- en fietsexcursies!
Op deze ongedateerde prentbriefkaart uit de Collectie Van Zalingen zien we zes plaatsen langs de Vecht. Herkent u de ophaalbruggen, het kasteel en de huizenrij?
Het zijn de zeesluis in Muiden, de bruggen van Weesp en Loenen aan de Vecht, de Van Leerbrug in Vreeland, kasteel Nijenrode in Breukelen en de Langegracht in Maarssen.
Veel plezier!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Inhuldiging van burgemeester Sprenger (1946)

Schoolkinderen zingen voor hun nieuwe burgervader. Sprenger luistert toe vanuit een oude Landauer. Sprenger zou burgemeester van Vreeland blijven, totdat Vreeland in 1964 deel ging uitmaken van de  gemeente Loenen. In Nigtevecht bleef hij tot zijn pensionering in 1969.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Ds. A.G. Barkey Wolf legt hier de eerste steen voor de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in de Dorpsstraat in Loenen.


          Eerste steenlegging Gereformeerde Kerk                                                                                          (collectie Willem Mooij) 

In 1922 had de kerkenraad voldoende geld bijeen gebracht om met de bouw te kunnen starten. Maar eerst moesten enkele arbeidershuisjes worden afgebroken die zich op de aangekochte grond bevonden.  

Op 26 april 1923 werd de kerk in gebruik genomen. Tot die tijd maakte de in 1891 opgerichte gemeente gebruik van een kerkgebouw bij de Loenderveense sluis in de buurtschap Oud Over. Daarin huisde toen ook de christelijke school.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Op de fiets in Vreeland - 1924

Honderd jaar geleden op de fiets in Vreeland 
Twee heren en drie dames genieten van een fietstochtje. Met het rijwiel, zonder bagagedrager, aan de hand staan ze vlak bij de klapbrug over de Vecht. Het is zomer. De bomen tooien zich met een dicht bladerdek. Welke kant moeten ze op? De heren nemen het voortouw. De een tuurt op een plattegrond, de ander wijst dankbaar naar een richtingaanwijzer van de ANWB.

Wat begin 19e eeuw begon met de loopfiets en een excentrieke hobby voor de rijken, was rond 1900 uitgegroeid tot een populaire bezigheid: Fietsen.

In Nederland was toen al sprake van een echte fietscultuur. In de jaren ’20 kregen veel mensen wat meer vrije tijd en soms zelfs enkele vrije dagen voor wat vakantie. Overal in het land werden fietspaden aangelegd.
Honderd jaar geleden bestond het verkeer in Nederland, heel duurzaam, voor 74% uit fietsen en 11% uit automobilisten.

Meer zomerfoto’s treft u op de beeldbank (hkl.collectiebank.nl).


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Beeldbank HK Loenen staat online

Het is zover! Met een druk op de ‘enter’ knop van de computer opende Willem Mooij officieel de nieuwe Beeldbank van de H.K. Loenen. Hierop is ook een deel van de grote collectie historische prentbriefkaarten te vinden van deze Loenen-expert bij uitstek. Op de Beeldbank kan iedereen rondneuzen, genieten van mooie beelden en op zoek gaan naar personen, gebeurtenissen, straten of adressen. De leden van de werkgroep Historisch Beeldmateriaal zijn al jarenlang bezig met het inscannen van foto’s uit particuliere archieven. Maarten Bootsma en Matthijs Geuze vonden na een lange speurtocht een geschikte Beeldbank, en zij zijn nu, samen met Juliette Jonker en Micha Cluysenaer, bezig met het beschrijven van de duizenden foto’s.

 

Werkgroep Historisch Beeldmateriaal: v.l.n.r. Micha Cluysenaer, Maarten Bootsma, Matthijs Geuze, Willem Mooij en Juliette Jonker

De eerste honderd zijn nu te zien op de beeldbank, en er zullen regelmatig nieuwe bijkomen. Geniet van mooie historische beelden van de vijf kernen van ons werkgebied, Vechtgezichten, buitenplaatsen, groepjes kinderen op straat, station Nieuwersluis, schepen op het Merwedekanaal, maar ook beelden uit een recenter verleden passeren de revue. Met de zoekfunctie kunt u zoeken op bijvoorbeeld uw eigen dorp of straat.
Weet u informatie over een foto die er niet bij staat? U kunt commentaar geven. En wilt u zelf meedoen met het beschrijven van de foto’s (dat kan gewoon achter uw eigen computer), meldt u aan voor deze tijdelijke klus bij de werkgroep Historisch Beeldmateriaal via beeldbank@hkloenen.nl

De beeldbank bekijken..... Onder de kop "Beeld" kunt u "Beeldbank" kiezen en komt u op de beeldbank. 

 Veel kijkplezier!

 

De Bredestraat in Loenen met links het postkantoor.

 

De jeugd van Loenen is uitgelopen voor dit uitje, een fotograaf in het dorp! Foto uit circa 1905, coll. W. Mooij.