Historische Kring Loenen


 
 

Ander nieuws


Boek “Duco, genealogie van Johannes Moor”
Jan de Bes heeft zijn laatste boek geschreven over Johannes Moor, stamvader van de familie Van der Meer Mohr en in eigen beheer uitgegeven. Het is het laatste deel in een reeks van vijf waarin hij de verschillende takken van zijn familie grondig heeft onderzocht. In het laatste boek heeft hij gebruik gemaakt van een artikel over huize “Rijzicht” aan de Straatweg in Loenen, dat in 2012 in de Vechtkroniek 37 verscheen.Het boek ligt ter inzage in de bibliotheek van de HKL (de “Ridderzaal” in Vreeland) en voor inzage kan een afspraak gemaakt worden met Juliëtte Jonker-Duynstee, j.jonker@wxs.nl

--------------------------------------------------

Archief burgemeester Schiethart ontsloten
Burgemeester Schiethart was de langstzittende burgemeester van Vreeland: 35 jaar (1911-1946). Van zijn installatie en zijn terugkomst na de Bevrijding (hij is 4 maanden uit zijn ambt gezet geweest door de Duitsers) zijn prachtige fotoboeken gemaakt. 

 


Ook het fotoboek dat bij zijn 25-jarig jubileum als burgemeester is aangeboden is uniek en geeft een mooi beeld van Vreeland in 1936. Zijn zoon Gerard, die opgroeide in Vreeland, is een aantal jaren geleden overleden. Zijn kinderen hebben het hele archief van meerdere generaties Schiethart, bestaande uit deze en andere fotoboeken, prentbriefk aarten, krantenartikelen, brieven en aktes, in bewaring gegeven aan het RHC Vecht en Venen. Achterneef Wiel Schiethart heeft dit archief gedurende twee jaar ontsloten en beschreven. Dat proces in onlangs tot een einde gekomen. Het archief is dus nu te raadplegen en in te zien in Breukelen.