Historische Kring Loenen


 
 

Lezingen en Excursies 

Lustrum activiteiten 

25 jaar Historische Kring is een mooi moment om ook stil te staan bij 25 jaar Vechtkroniek. De Vechtkroniek is immers voor alle leden het meest zichtbare onderdeel van de Historische Kring Loenen. Wat is er zo al verschenen in die 51 nummers? Daar blikt eindredacteur en redactielid vanaf het eerste nummer Juliëtte Jonker-Duynstee op terug. Zij neemt u met tientallen foto’s en kaarten mee naar de grote en kleine verhalen van Loenen, Vreeland, Nieuwersluis, Nigtevecht en Loenersloot die in de honderden artikelen beschreven zijn. 


Zo gaan we op pad naar het begin van onze gemeente, reizen langs bestuurlijke en geografische ontwikkelingen van de kernen, leren vele inwoners, van middenstanders en kunstenaars tot bestuurders en beroemdheden kennen en blikken we terug op jubilea, verdwenen gebouwen en persoonlijke herinneringen. Van brandweer tot burgemeester, van wijkverpleegster tot waterpomp, van slager tot smid en van buitenplaats tot nieuwbouwwijk, het passeert allemaal de revue. Zo zal duidelijk worden hoe belangrijk lokale geschiedschrijving is en hoe bijzonder het is dat veel mensen zich al 25 jaar inzetten om deze te ontsluiten en te verspreiden.

De Lustrumavond zal op 21 september 2019 muzikaal worden geopend met een uitvoering van kamermuziek van  W.A. Mozart. Het kwintet in Es KV 452 voor piano, hobo, klarinet, fagot en hoorn zal worden uitgevoerd door: Marja Bon, Frank van Koten, Nancy Braithwaite, Louis van Nunen en Hans Dullaert. De musici zijn afkomstig uit o.a. het Schönberg Ensemble, Radio Filharmonisch Orkest, het Concertgebouworkest en het Rietveld Ensemble.

De akoestiek van de Grote Kerk van Vreeland leent zich bijzonder voor het beluisteren van kamermuziek en het kwintet van Mozart is voor uitvoerenden en publiek altijd een feest. Vooraf zal een korte uitleg worden gegeven over Mozart en zijn werken voor kamermuziek.

Om aanwezig te zijn bij de Lustrumavond op 21 september 2019 kan men zich inschrijven vanaf 1 augustus a.s. via deze website.  De Lustrumavond met aansluitend receptie is voor leden gratis.
Introducees betalen € 10,-- per persoon. 

--------------------------------------------------------------------

15 juni en 13 juli:  Fietstochten naar plekken met een verborgen geschiedenis 

In de voorgaande Nieuwsbrief memoreerden wij al de fietstochten die komend voorjaar gemaakt kunnen worden onder de bezielende leiding van onze reisleider Sander Griffioen. In 2017 organiseerde hij al twee tochten naar historische plekken aan de Kromme Angstel. Om dit succes te evenaren zal er een keuze gemaakt worden uit de vijfentwintig plekken zoals beschreven in de Jubileum editie van de Vechtkroniek.

De fietstocht van 13 juli is inmiddels volgeboekt.
Voor de fietstocht van 15 juni is nog een aantal plaatsen beschikbaar. 
Degenen die graag mee willen maar op de 15e juni niet in de gelegenheid zijn kunnen zich op een wachtlijst laten plaatsen voor extra fietstocht later dit jaar. 

Bij voorkeur aanmelden via mail aan Sander Griffioen: veelzicht@planet.nl  
Indien mailen niet mogelijk is voor u, dan kunt u bellen met 0294-231201.
De aanvangstijd is 13.00 uur. 

                            Illustratie bij één van de plekken: de voormalige garage Brouwer (beschikbaar gesteld door Elisabeth Duncker-Brouwer) 

--------------------------------------------------------------------

12 oktober 2019: Stadswandeling Weesp 

Op zaterdag 12 oktober a.s. wordt een stadswandeling in Weesp georganiseerd. Tijdens deze wandeling zal de Grote Kerk (indien deze vrij is) bezocht worden en tevens zal het fort op de Ossenmarkt worden bezocht.


De stadswandeling zal begeleid worden door gidsen van de Historische Kring Weesp en duurt anderhalf uur. Voorafgaand aan de wandeling zullen we om 11.00 uur ontvangen worden door de voorzitter van de Historische Kring Weesp met een inleidend praatje en een kopje koffie of thee.

Voor deze verfrissende wandeling kan men zich aanmelden bij Thecla van der Maat
via email : thecla_maat@hotmail.com of telefonisch 06-118 866 35. 

Zij zal ook het verzamelpunt aangeven. Kosten voor deze activiteit bedragen € 3,50 per persoon.