keyvisualHome
Komende activiteiten
Forten Fietsroute
Ander nieuws
Terugblik
Opgave mail adres
Opgave formulier
ANBI
Hoe het begon ....
Werkgroepen
Vechtkronieken
Vereniging & Bestuur
Lid worden
Andere HK's
Onze dorpen
Wandelroute
Disclaimer
Overzicht site

Nijenrode, inspiratiebron voor kunst. Geschiedenis van vijf eeuwen en meer.
Vechtstreekmuseum en Artfund Nijenrode presenteren een unieke duo tentoonstelling: 

Nijenrode is sinds zijn oprichting in de 13e eeuw belangrijk geweest in de Vechtstreek en heeft ook veel kunst en belangrijke bewoners gehad. Deze lange geschiedenis en groot aantal kunstuitingen vormen de basis voor deze tentoonstelling met als thema “inspiratiebron voor de kunst”. 

In het Vechtstreekmuseum wordt de gehele benedenverdieping ingericht met de kunstcanon vanaf het begin tot 1946. Hierbij kan men onder andere impressies zien van de schilders van de Gouden Eeuw zoals Hondecoeter, Storck, Van der Heijden en Van Ruysdael en natuurlijk de rol van de vorige eigenaar, de internationale kunsthandelaar en -verzamelaar Jacques Goudstikker. Een uniek kunstwerk is een enorm geschilderd “kaasdoek” wat Nijenrode laat zien in Tudor stijl in 1899. 

De titel van deze tentoonstelling in het museum is “Nijenrode op Ooghoogte
Op Nijenrode zal daar in de diverse stijlkamers van het kasteel de 'Verborgen Nijenrode kasteelcollectie' deel van uit maken. Aldaar zullen ook in de tentoonstelling 'Vecht-kunst in de open ruimte' talrijke kunstschenkingen getoond worden vanaf 1946, de oprichtingsdatum van het N.O.I.B. en de voorloper van de huidige Nyenrode Business Universiteit. 

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling, die in het museum vanaf 8 september voor het publiek is geopend, wordt een uniek kunstboek uitgebracht. Bij aankoop hiervan (via de website van het museum) heeft men ook recht op een rondleiding op Nijenrode met toegang tot het kasteel, wat normaal niet open is voor het publiek. Er worden dit jaar minimaal 11 weekend dagen beschikbaar gesteld voor deze rondleidingen, waarvoor naar verwachting landelijk veel belangstelling zal zijn. Het Vechtstreekmuseum zal hiervoor speciaal zes gidsen opleiden om de bezoekers te begeleiden en deskundige informatie te geven. 

 

Een hoofdrol voor Willempje van der Doozen
Op 22 juni verschijnt het nieuwe boek van Wil Schackman over de Strafkolonie in Veenhuizen. Een van de hoofdrolspeelsters hierin is de Vreelandse Willempje van der Dooze. Deze ‘lustige witwe’ werd in 1824 met haar kinderen naar de Koloniën in Oost Nederland gezonden en na een ‘ontuchtige’ zwangerschap naar de straf-
kolonie. In Vechtkroniek 46 (nov. 2016) heeft Mieke Kennis hier een levendig artikel over geschreven, waarvan
de gegevens nu dus ook in dit boek een belangrijke rol spelen.

 

Archief burgemeester Schiethart ontsloten
Burgemeester Schiethart was de langstzittende burgemeester van Vreeland: 35 jaar (1911-1946). Van zijn installatie en zijn terugkomst na de Bevrijding (hij is 4 maanden uit zijn ambt gezet geweest door de Duitsers) zijn prachtige fotoboeken gemaakt. 


Ook het fotoboek dat bij zijn 25-jarig jubileum als burgemeester is aangeboden is uniek en geeft een mooi beeld van Vreeland in 1936. Zijn zoon Gerard, die opgroeide in Vreeland, is een aantal jaren geleden overleden. Zijn kinderen hebben het hele archief van meerdere generaties Schiethart, bestaande uit deze en andere fotoboeken, prentbriefk aarten, krantenartikelen, brieven en aktes, in bewaring gegeven aan het RHC Vecht en Venen. Achterneef Wiel Schiethart heeft dit archief gedurende twee jaar ontsloten en beschreven. Dat proces in onlangs tot een einde gekomen. Het archief is dus nu te raadplegen en in te zien in Breukelen.

 

Top
HK Loenen - secretariaat | wdgerritsen@gmail.com